Zioła dla zdrowia

Nalewka z głogu właściwości lecznicze i przeciwwskazania, jak gotować

Podczas przyjmowania nalewki głogowej należy ściśle przestrzegać instrukcji użycia.
Posiada dobroczynne właściwości, dlatego znajduje zastosowanie w medycynie (ludowej i tradycyjnej).

Znajdź odpowiedź Czy jest jakiś problem? Wpisz w formularzu „Objaw” lub „Nazwa choroby” i naciśnij Enter, a dowiesz się, jakie jest leczenie tego problemu lub choroby.

Witryna zawiera podstawowe informacje. Odpowiednie rozpoznanie i leczenie choroby jest możliwe pod nadzorem sumiennego lekarza. Wszelkie leki mają przeciwwskazania. Wymagana jest specjalistyczna konsultacja, a także szczegółowe przestudiowanie instrukcji! Tutaj możesz umówić się na wizytę u lekarza.

O wspaniałej jagodzie

 

Głóg to dość wysoki (do 6 m) krzew z rodziny różowatych. Czasami nazywany jest bojarką lub bojaryną. Wynika to z legendy o życzliwej pani zielarz, która leczyła swoich niewolników na różne dolegliwości. Za te czyny leśna wiedźma przed śmiercią zamieniła kochankę w roślinę, która leczy ludzi. I chociaż nasze piękności o czerwonych owocach są lekko kłujące, są naprawdę przydatne.

Rośliny występujące w owocach i kwiatach:

  • flawonoidy (hiperozyd, kwercetrin);
  • kwasy organiczne (askorbinowy, kawowy, cytrynowy itp.);
  • podobne do witamin i garbniki;
  • olejki eteryczne i tłuszczowe;
  • karoten;
  • cholina;
  • sorbitol i cukier.

Preparaty głogowe, tonizując mięsień sercowy, zmniejszają jego pobudliwość, poprawiają krążenie krwi (wieńcowe i mózgowe), łagodzą arytmię i tachykardię, znużenie nerwowe, eliminują „ociężałość” serca.

Nie wykryto skutków ubocznych rośliny leczniczej, dlatego lek z niej przyjmowany jest nawet przez osoby z zaburzeniami czynności nerek (chociaż w tym przypadku bardziej poprawne jest wykonywanie naparów wodnych).

Owoce zbiera się w połowie jesieni po suchej pogodzie, suszy w temperaturze t = 50-60 ° C. Jeśli chodzi o kwiaty głogu, zbiera się je na początku kwitnienia, suszy w pomieszczeniu, układając je cienką warstwą na blasze do pieczenia.

Jak roślina jest wykorzystywana w przepisach medycyny tradycyjnej

Istnieje wiele przepisów na tradycyjną medycynę, które obejmują różne części rośliny. Nie tylko owoce, ale także kwiatostany, korzenie i liście mają przydatne właściwości. Robią nalewki, wywary i herbaty.

wywar z jagód głogu

Owoc

Najczęściej owoce są brane do przygotowania mikstury. Z tej części możesz otrzymać pyszną i zdrową herbatę, którą bardzo łatwo zrobić. Działa uspokajająco i relaksująco. Odwary, soki i nalewki z owoców są skuteczne w przypadku dusznicy bolesnej, wysokiego ciśnienia krwi, duszności, kołatania serca, arytmii.

Kwiaty

Przepisy z kwiatami są nie mniej popularne i przydatne. Przed warzeniem są suszone i oczyszczane z gałęzi. Środki na bazie kwiatów poprawiają pracę mięśnia sercowego, normalizują ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają sen, regulują pracę tarczycy.

Korzeń

Wodne wywary i napary są przygotowywane z korzenia. Produkty są odpowiednie dla osób starszych z problemami z sercem. Korzeń służy również do bezpiecznego barwienia tkanin na jasnożółty kolor. To świetne rozwiązanie dla osób o skórze wrażliwej i skłonnej do alergii.

Odchodzi

Bogaty skład pozwala na stosowanie liści w leczeniu różnych dolegliwości. Najwięcej cennych pierwiastków występuje w młodych liściach. Zbiór przeprowadza się po rozpoczęciu kwitnienia. Chociaż liście są uważane za mniej przydatne niż kwiaty, są również używane do parzenia herbaty. Lekarstwo pomaga radzić sobie z bezsennością, wysokim ciśnieniem krwi, lękiem i napięciem.

Jak pić nalewkę na dobre

Przepisy ludowe obejmują nie tylko alkoholową nalewkę z jagód – możesz zrobić doskonały likier głogowy lub ograniczyć się do wywaru z jego kwiatów / owoców.

Nalewka z owoców głogu dobrze pomaga przy:

  • zaburzenia rytmu serca;
  • zaburzenia krążenia;
  • objawy sklerotyczne;
  • neurologia (stres, depresja, bezsenność, zmęczenie);
  • brak mleka matki u kobiet;
  • wysoki poziom cukru we krwi;
  • „Żużel” ciała.

Na pytanie, czy nalewka głogowa podnosi, czy odwrotnie, obniża ciśnienie krwi, lekarze jednogłośnie odpowiadają – obniża (z powodu rozszerzenia naczyń i nasycenia krwi tlenem). Jednak w przypadku przełomu nadciśnieniowego nie można go stosować!

Tak więc nalewka głogowa ma zarówno korzystne właściwości, jak i przeciwwskazania. Zabrania się osobom z dystonią naczyniowo-naczyniową, bradykardią, dzieciom i kobietom w okresie ciąży i laktacji (chyba, że ​​lekarz zaleci inaczej). Należy pamiętać, że nalewka głogowa to nie tylko korzyść, ale i ryzyko – w końcu jest zrobiona z alkoholu.

Najlepiej przed użyciem nalewki głogowej skonsultować się z lekarzem – terapeutą lub kardiologiem o celowości jej przyjmowania.

Aby nalewka z głogu i jej zalety stały w tym samym rzędzie, musisz wiedzieć, jak zażywać tę miksturę. Jego właściwości lecznicze ujawnią się, jeśli zażyjesz jedną łyżeczkę na raz przed snem lub gdy poczujesz się źle. Ponadto lekarstwo można przyjmować 20 kropli 3 razy dziennie (po posiłkach).

Maksymalnie dziennie można pić 10-30 ml nalewki (1-3 łyżki stołowe), ale w żadnym wypadku nie zastępuj jej zwykłym alkoholem.

W ten sposób ustaliliśmy, czym jest nalewka głogowa, z czego pomaga i jak ją prawidłowo przyjmować.

Zalecenia dotyczące użytkowania

Dozowanie: 30-40 kropli nalewki na 1/3 (1/2) szklanki zimnej przegotowanej wody. Stosować przed posiłkami 20 minut.
Negatywne konsekwencje mogą wynikać z interakcji różnych składników.

Liczbę dni można zmniejszyć, jeśli zauważalna jest pozytywna poprawa stanu zdrowia. Dzieci w wieku poniżej 12 lat otrzymują 2 razy mniejszą dawkę.

Przedawkowanie prowadzi do negatywnych konsekwencji. W przypadku przedawkowania może być konieczne płukanie żołądka i jelit.

Efekty uboczne obejmują:

  • Senność;
  • Hamowanie reakcji;
  • Reakcja alergiczna (wysypka, swędzenie).

Kiedy pojawi się którykolwiek z tych objawów, należy przerwać przyjmowanie leku i skonsultować się z lekarzem. W aptece można kupić głóg bez specjalnej recepty.

Sekrety gotowania

W celach profilaktycznych i do leczenia niewyjaśnionych problemów zdrowotnych najlepszym rozwiązaniem byłaby nalewka głogowa przygotowana w domu. Robienie tego własnymi rękami nie jest wcale trudne, najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie surowce i wiedzieć, ile stopni alkoholu zawiera alkohol.

Jagody

Wybór jest luksusowy – występuje ponad trzysta rodzajów krzewów. A jednocześnie każdy z nich nadaje się do nalewki z głogu (bez względu na kolor owoców)! Zauważono jednak, że smak i kolor naparów z czerwonych owoców jest bogatszy i bogatszy. Zabierzemy je do naszych dalszych przepisów.

Przygotowanie nalewki jest możliwe ze świeżych jagód, suszonych lub suszonych. Tylko nie od zepsutych lub chorych.

Jeśli przepis na gotowanie zakłada użycie np. 100 gr. suszone jagody, a masz dostępne tylko świeże, wystarczy podwoić ich ilość – weź (na przykład) 200 gr. produkt.

Baza alkoholowa

Każdy 40-45% (lub rozcieńczony do tego stanu) alkohol będzie tutaj odpowiedni. Częściej niż inne owoce głogu nalegają na wódkę w domu, ale dobrze sprawdzają się również rozcieńczony alkohol i dokładnie oczyszczony bimber. Smakosze mogą korzystać z innych, ale równie skutecznych i niedrogich baz – ginu, rumu, brandy lub niedrogiego koniaku.

Słodziki i dodatki

Tradycyjny cukier granulowany w składzie często zastępowany jest miodem, co zwiększa walory produktu, ale jednocześnie ogranicza stosowanie takiej nalewki głogowej. Na przykład nie powinny go pić osoby uczulone na produkty pszczele.

Lista składników nalewki głogowej może obejmować wanilię i cynamon, suszone zioła (dziurawiec, melisa, mięta, oregano) i przyprawy (kardamon, anyż itp.), A także do 50% innych jesiennych jagód – kaliny, żurawiny, róży.

Przepis na klasyczną nalewkę głogową z wódką

Ta nalewka głogowa jest szczególnie pomocna przy arytmii i nadciśnieniu. Inne wskazania do stosowania opisano powyżej.

Charakteryzując go ogólnie, otrzymasz dość mocny (33-35%), ale bezalkoholowy alkohol, który jest przechowywany przez 3 lata.

Składniki:

  • wódka (dowolny inny alkohol 40-45%) – 0,8-1 l;
  • jagody głogu – suszone – 1 szklanka (bez szkiełka) lub świeże – 2 filiżanki;
  • cukier (miód) – 1 łyżka stołowa;
  • wanilina – 1 gr.;
  • cynamon (w paluszkach) – 1 szt. (mały).

Jak zrobić nalewkę z jagód głogu:

  1. Posortuj owoce, umyj i wysusz. Wlej do słoika / butelki, wlej alkohol i zamknij pokrywką.
  2. Przechowywać w pomieszczeniu bez dostępu światła przez około 3 tygodnie (21-25 dni). Raz w tygodniu wstrząsnąć zawartością słoika. W tym czasie głóg straci kolor, plamiąc alkohol.
  3. Przeprowadź gotowy eliksir przez filtr z gazy, wyciskając ciasto.
  4. Połącz miód z wanilią w łaźni wodnej (bez podgrzewania powyżej 40 ° C). Gdy ostygnie do temperatury pokojowej, dodaj go do naparu. Słodycz można dostosować do smaku, dodając w razie potrzeby więcej miodu.

Jeśli używany jest cukier, nie ma potrzeby podgrzewania go na tym etapie!

  1. Ponownie zamknij pojemnik i wyślij go na kolejny tydzień w ciemnym miejscu. Słodzik musi w pełni połączyć się z płynem!
  2. Na koniec napój jest filtrowany, co usuwa zmętnienie i butelkowany.

 

Cechy uprawy we własnym ogrodzie

Głóg nie wymaga kompleksowej pielęgnacji i jest bezpretensjonalny dla warunków. Dlatego nie będzie trudno wyhodować go we własnym letnim domku lub w ogrodzie. Drzewo doskonale toleruje suszę i silne mrozy i często zadowala się naturalnymi opadami.

Jednocześnie nie czuje się dobrze w zaciemnieniu, uwielbia obfitość światła słonecznego. Musi być sadzony w otwartych i dobrze oświetlonych miejscach.

Roślina nie wymaga stałej pielęgnacji i regularnego podlewania, nie wymaga schronienia na zimę. Dzięki rozwiniętemu systemowi korzeni dobrze rośnie na każdej glebie, ale przede wszystkim uwielbia glinę wapienną i gliniastą.

owoc głogu

Aby uzyskać kształt krzewu i schludny wygląd, przycinanie wykonuje się jeszcze jako młoda roślina. Zabieg przeprowadza się po pierwszym kwitnieniu.

Propagowane przez odrosty korzeni lub nasiona. Pierwsza metoda jest preferowana, ponieważ pierwsze pędy po siewie pojawią się dopiero po 1,5-2 latach. Na etapie sadzenia roślina potrzebuje nawozu. Opatrunek górny przeprowadza się przed rozpoczęciem owocowania.

Gdy drzewo wyrośnie i stanie się silniejsze, opieka nad nim stanie się łatwiejsza. Wystarczy od czasu do czasu wykonać pielenie, poluzować ziemię i uformować koronę. Podczas rysowania żywopłotu przycinanie odbywa się od góry, skracając do żądanej wysokości.

Warto wziąć pod uwagę, że obok głogu nie należy sadzić innych drzew owocowych. Z łatwością przenoszą na siebie choroby i szkodniki (mszyce, liścia).

Nalewka na głogu i żurawinie

Ten piękny, jasny szkarłatny tandem ma znaczenie w „zimnych porach roku”. Zalecamy zwrócenie na to wzroku – łatwo się przygotować, okazuje się – zawsze pijany – z przyjemnością.

Do stworzenia wykorzystaliśmy:

  • wódka – 0,5 l .;
  • owoce głogu – 200 gr.;
  • żurawina – 200 gr.;
  • cukier (miód) – od 1 łyżeczki do 100 gr.

Skład surowców roślinnych można zmienić, uzyskując nie mniej doskonałe opcje napoju (technologia przygotowania pozostaje niezmieniona!). Na przykład na pół litra dowolnego 40-45-stopniowego alkoholu można wziąć 100 gramów głogu, róży, żurawiny i kaliny lub ułożyć jagodową „triadę” według własnego uznania, po 150 gramów. owoce.

Przygotowaliśmy tę nalewkę głogową na wódce, ale koniak lub gin dodadzą jej jeszcze więcej intryg i złożoności w smaku (ich zgodność z darami jesieni jest po prostu niesamowita). Nalewka głogowa jest również dobra na bimber – przepisy i etapy gotowania się nie zmieniają.

Nalewka z żurawiny i jagód głogu przygotowywana jest według następującego schematu:

  1. Najpierw żurawinę (i kalinę – w razie potrzeby) ugniata się z kruszonką i przesyła do szklanego pojemnika. Umieszczono tu również czysty i suszony głóg (i prawdopodobnie owoc dzikiej róży).
  2. Mieszankę wlewa się wódkę i podaje w ciemności przez 10 dni. Co 2-3 dni potrząsamy pojemnikiem, obserwując, jak napar wchłania jasny jagodowy kolor.
  3. Ponadto wymagana jest staranna filtracja, po której napój łączy się z cukrem / miodem i stabilizacją – 5-dniowa ekspozycja na połączenie płynu ze słodzikiem.

Jak wziąć podobną nalewkę głogową? Najlepszy ze wszystkich – przed pójściem spać 1 łyżeczka na 7-10 dni.

Przepis na nalewkę z głogu i dzikiej róży

Głóg i owoce dzikiej róży z wódką to idealny przepis na obniżenie ciśnienia krwi. Infuzję często przyjmuje się ze spadkiem odporności i chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Ta dość mocna (30-33%) wersja jest pijana schłodzona. Lekka kwaskowatość sprawia, że ​​jest jeszcze przyjemniejszy. Przechowywany przez 3 lata.

Składniki:

  • wódka (45% alkohol lub bimber) – 500 ml;
  • jagody głogu – jeśli są suszone – 2 łyżki, jeśli świeże – 4 łyżki;
  • owoce róży – jeśli są suszone – 1 łyżka, jeśli świeże – 2 łyżki;
  • cukier i woda – po 50 ml;

Często na liście składników znajduje się pół łyżeczki zmielonego korzenia galangalu. Nie jest to składnik obowiązkowy, ale robią to, aby nadać napojowi goryczkę koniaku.

Gotowanie w ten sposób:

  1. Czyste suszone owoce wlewa się alkoholem do szklanego pojemnika.
  2. Pojemnik jest szczelnie zamknięty i przechowywany przez miesiąc w ciemności w temperaturze pokojowej. Kompozycja jest wstrząsana co tydzień.
  3. Następnie przefiltruj powstałą ciecz i wlej do niej schłodzony syrop cukrowy (przygotowany przez gotowanie cukru w ​​wodzie przez 5 minut).
  4. Aby ustabilizować roztwór, produkt jest przechowywany przez kolejne 5 dni, a dopiero potem jest degustowany.

wnioski

Dziesiątki tysięcy ludzi w krajach rosyjskojęzycznych przyjmuje nalewki lub tabletki głogu w celu obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia częstotliwości i ciężkości zawałów serca. Niestety skuteczność tego preparatu ziołowego jest słaba, podobnie jak innych środków ludowej na choroby układu krążenia. W najlepszym przypadku głóg nieznacznie poprawia stan niewydolności serca, obniża ciśnienie krwi o 5-10 mm Hg. Sztuka. Wielu pacjentów umiera codziennie na zawał serca i udar, ponieważ zbytnio ufają tradycyjnej medycynie i nie przyjmują skutecznych leków. Jeśli chcesz żyć dłużej, przestudiuj artykuły na temat leczenia chorób układu krążenia, poddaj się badaniu, znajdź inteligentnego lekarza i postępuj zgodnie z jego instrukcjami.

Dodatek do głogu matki, waleriany, melisy i innych ziół nie zapewnia znaczących korzyści w chorobach układu krążenia. W wielu przypadkach kuracje ziołowe są zupełnie bezużyteczne. Najgorsze jest połączenie głogu z korwalolem, ponieważ ten lek powoduje poważne uzależnienie od narkotyków. Corvalol i valocordin w ogóle nie powinny być trzymane w domu. Jeśli masz chorobę serca, użyj nitrogliceryny lub wezwij pogotowie ratunkowe. Wskazane jest przyjmowanie ekstraktów ziołowych jako dodatkowego lekarstwa na nadciśnienie i niewydolność serca. Ale nie pokładaj w nich zbytniej nadziei. Przede wszystkim zamiast głogu spróbuj magnezu B6, koenzymu Q10 i L-karnityny. Te suplementy naprawdę pomagają, a efekt z nich poczujesz już za kilka dni.

Oryginalna nalewka głogowa

Ta odmiana została przetestowana przez jednego gorzelnika – miłośnika tradycyjnej medycyny (dostał to empirycznie). Napój jest przygotowany na zimę i ma słodkawy posmak z przyjemną kwaskowatością.

W wyniku stworzenia tego leku uzyskuje się jednocześnie dwa kompletne produkty lecznicze.

Drugą cechą jest to, że lek jest przygotowywany „na oko”, więc obserwuje się tylko proporcje. możesz dołączyć tyle jagód, ile chcesz (najważniejsze jest to, że jest wystarczająco dużo alkoholu).

Składniki:

  • owoc głogu;
  • kochanie;
  • alkohol 70-96% lub bimber 70-85% (innych, słabszych napojów alkoholowych nie można zastąpić);
  • dzika róża;
  • cukier.

Przygotowanie nalewki głogowej:

  1. Jagody głogu (w dowolnej ilości) przepuszczane są przez sokowirówkę (najlepiej „ślimak”). W rezultacie powstają dwie frakcje – galaretowata substancja i ciasto.
  2. Przez zmieszanie jednej części galaretowatej substancji z trzema częściami naturalnego miodu uzyskuje się pierwszą leczniczą „miksturę”.
  3. Następnie pracujemy z ciastem. Wypełniamy go jedną trzecią odpowiedniego pojemnika, a pozostałą przestrzeń (2/3 objętości) wypełniamy nierozcieńczonym alkoholem lub mocnym, bezwonnym bimberem. Dokładnie wymieszaj, zamknij i pozostaw na 3 miesiące. W tym czasie moc alkoholu / destylatu zmniejszy się o 10-15%.
  4. Najciekawsze jest to, że powstałą nalewkę rozcieńczamy słodkim naparem lub wywar z dzikiej róży. Do ich przygotowania 2 łyżki. jagody dzikiej róży wlewa się do 0,5 litra wrzącej wody i podaje przez noc (w termosie) lub gotuje przez godzinę na małym ogniu (po ugotowaniu). Następnie usuwa się owoce róży, a płyn dosładza i chłodzi. Następnie wodny ekstrakt z dzikiej róży wprowadza się do mocnego, przefiltrowanego naparu z głogu, aż do uzyskania pożądanej mocy.

Related posts

Leave a Comment